hans broek

Toelichting

Hans Broek is een schilder die net als de 17e eeuwse Haarlemse schilder Frans Post zijn land verliet om ‘nieuwe werelden’ te schilderen. Broek vertrok in 1995 naar Amerika waar hij het landschap van Californië en de stad Los Angeles tot onderwerp van zijn schilderijen maakte.

Hij verhuisde in 2005 van Los Angeles naar New York waar hij nu woont. Sinds zijn verblijf in New York schildert hij naast landschappen ook portretten en interieurs.

Een centraal thema in Broek’s werk is ‘suspense’; een term uit de filmkunst die te maken heeft met een gevoel van spanning en onvoorspelbaarheid..

Van 2010 tot 2014 werkte hij met een concept wat hij ‘het vertalen van film naar schilderkunst’ noemt. De series schilderijen die in deze periode tot stand kwamen geven de mogelijkheid tot een narratieve interpretatie.

Wat zijn schilderijen kenmerkt zijn contrasten: licht/donker, geometrisch/organisch, nauwgezet/expressionistisch, materie/illusie, figuratief/abstract.
Broek werkt vanuit een rijk geschakeerd gebied waarbinnen het filmische zijn werk samenbindt.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.