maria van heeswijk

Toelichting

calanda, onder de perzikboom, 200 meter van mijn atelier.

flaubert omschreef het goed in zijn briefwisselingen met george sand. hij gebruikte daarvoor stevige heldere termen:

“sinds ik mijn neus in de echte natuur heb gestoken heb ik daar een orde, een logica en een sereniteit in alle omwentelingen gevonden die de mens mist, maar die de mens zich tot op zekere hoogte eigen kan maken, wanneer hij niet al te rechtstreeks te kampen heeft met de problemen van het leven dat hem eigen is.

het staat echter eenieder vrij om aan boord van een groot schip met volle zeilen of aan boord van een vissersbootje te gaan.

de kunstenaar is een ontdekkingsreiziger die zich door niets moet laten tegenhouden en die er noch goed noch verkeerd aandoet rechts of links af te slaan, zijn doel heiligt alles.”

op mijn beurt wil ik u omschrijven hoe het voelt als een jonge stier keihard op je af komt, een hand zich op een trommelvel kapotslaat of hoe een perzik smaakt die door een boer wordt aangereikt…maar dat laat ik over aan mijn schilderkunst.

ik heb het gevoel dat ik alleen nog maar dát hoef te doen. sterker nog, dat ik het pas echt allemaal heb gezien als ik het geschilderd heb.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.