sarah van der pols

Toelichting

geen tekening van sarah van der pols is zonder de menselijke gestalte. zij lijkt, binnen de contouren van het lichaam, alles wat zich in feite niet laat tekenen toch te willen vatten. dat wil zeggen gedachtegangen, gevoelsperikelen wat niet al.

zij vindt in de toepassing van vaak lineaire handelingen onder andere, met pen, potlood en pigmentinkt een manier om dat te verbeelden. door de toepassing van het ongrijpbaardere roet dat op het papier neerslaat wordt het geestelijke en metafysische karakter van het werk versterkt. door de rijkdom aan toegepaste materialen, getekende structuren en arceringen, hebben de tekeningen ondanks dat inkapselen binnen de menselijke figuur een hoge mate van abstractie. door de herhaling van bepaalde vormen, al dan niet heel expliciet, is de connotatie dat de mens nooit helemaal alleen in deze wereld kan overleven evident. de gestalten suggereren een beweging. van opstaan, van dans, misschien zelfs van willen ontsnappen aan die binnenwereld die aanvankelijk alles onder controle lijkt te houden. de mens trekt zich terug in zichzelf en koestert zijn gevoelens en gedachten.

de tekeningen zijn hun eigen territorium geworden. het zijn metamorfosen, verwezenlijkingen van het ondenkbare gevat in een beeld. zoekend maar ook gevonden. werk dat zich tegelijkertijd thuis voelt in een eigen verlangen. door de ideeën zo te tekenen schept sarah van der pols een ander bewustzijn. het is tevens de visualisering van de kracht van de mens en het vermogen om een eigen vorm en beeld te creëren, maar ook de manifestatie van het omzetten van het kwetsbare en het gevoelvolle in een substantieel beeld. dat de angst, het verlangen, de schoonheid, de geestelijke rijkdom in de tekeningen van sarah van der pols generiek zijn verbeeld op een haast universeel niveau is duidelijk. haar personages zijn in die zin symbool voor de mens in het algemeen.

door arno kramer

www.sarahvanderpols.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.