L.J.A.D. Creyghton fotografeert Brabants landschap in vier seizoenen

L.J.A.D. Creyghton fotografeert Brabants landschap in vier seizoenen 1900 1186 jan van hoof galerie

L.J.A.D. Creyghton fotografeert Brabants landschap in vier seizoenen

creyghton noordbrabants museum

31 juli 2020

Nu te zien in Het Noordbrabants Museum

Bijna één jaar nadat L.J.A.D. Creyghton als laureaat van de tweede Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant bekendgemaakt werd, is de volledige fotoreeks die hij in opdracht van het museum maakte, voltooid. Het resultaat is nu te zien in Het Noordbrabants Museum.

Speciaal voor Het Noordbrabants Museum heeft Creyghton het Landgoed Herlaer in de vier seizoenen gefotografeerd. Dit landgoed, ten zuiden van ’s-Hertogenbosch, huisvest verschillende Rijksmonumenten en wordt gekenmerkt door een grote afwisseling aan weilanden, akkers, cultuurbossen en lanen. Het landgoed is eigendom van Brabants Landschap en maakt deel uit van een indrukwekkend natuurgebied met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Het werk Zomer | Visser aan de Dommel | 01.VI.2019 . 21.25 uur was reeds te bezichtigen in de zalen van Het Noordbrabants Museum. Nu zijn daar aan toegevoegd Herfst | Sterrenbos | 08.XI.2019 . 07.39 uur, Winter | Wolfsdreef | 26.II.2020 . 07.08 uur en Lente | Haanwijk | 24.IV.2020 . 07.11 uur.

De Nederlandse fotograaf L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn, 1954) is een van de bekendste landschapsfotografen in Nederland. Recent realiseerde hij het alom geprezen Hindenburgline Project (2012-2018). De tentoonstelling was nationaal en internationaal te bewonderen. Een van de speerpunten in het verzamelbeleid van Het Noordbrabants Museum is het werk van hedendaagse kunstenaars geboren en/of getogen in Brabant. Van de reeds jarenlang in Brabant werkzame Creyghton heeft het museum, naast verschillende prachtige werken van landschappen rond Heeze, Riel en Haaren, ook de computeranimatie Digitaal Monument voor JCJ Vanderheyden in zijn collectie.

De kunstprijs zet Brabantse kunstenaars in de schijnwerpers en verrijkt de museumcollectie. Het is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum en wordt jaarlijks toegekend aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De prijs is naast een blijk van waardering een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum.

Bron: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.