Anne Silverstrand Forest

Toelichting

Als beeldend kunstenaar ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn visie op de wereld om me heen uit te drukken. De natuur is daarbij een constante bron van inspiratie. Inspiratie die gevoed wordt tijdens mijn wandelingen door het hooggebergte en uitgestrekte bossen van Europa.

Ook in mijn recente werk speelt de natuur, met name het bos, de hoofdrol. We aanschouwen een verzameling bomen, tenminste, wat daarvoor door zou kunnen gaan. Realistisch zijn de ‘bomen’ niet geschilderd. We herkennen ook vormen die takken doen vermoeden, maar onderscheiden nergens bladeren. De nadruk ligt op de lichtbron die uit een van de hoeken komt en de oranjestippen die als vuurvliegjes door het donkere bos lijken te dansen. Deze lichtbron is belangrijk; het tracht de kijker te verleiden dichterbij te komen en deel te worden van het kunstwerk.

Het idee van twee tegenovergestelde bronnen van licht en energie, de zon en het vuur, is een belangrijk element in mijn werk. Door deze twee elementen tegenover elkaar te plaatsen, wil ik de kijker uitnodigen om na te denken over de rol van deze krachten in ons leven en ons ecosysteem.
Het is een uitnodiging tot reflectie.

Ook in de serie ‘Cabin in the Woods’ is er een rol voor het bos weggelegd. We zien spaarzaam verlichte huisjes, solitair in het bos. De ramen worden verlicht door een oranje gloed van het licht dat binnenshuis is ontstoken. De bomen rondom de huisjes lijken ze te omarmen, en het bouwwerk wordt beschenen door een ongedefinieerd licht van boven. Is het de maan, een schijnwerper? Wie weet. De kijker wordt uitgenodigd om zijn of haar eigen verhaal te bedenken over wat zich achter de muren van deze afgelegen hutjes zou kunnen afspelen.

Wat betreft techniek, zie ik mijzelf niet als een traditionele schilder die met olieverf op doek werkt. Ik gebruik MDF als drager, een gladde plaat van geperst hout. Door in het werk te boren en lagen verf over elkaar aan te brengen en weer weg te krabben ontstaat er diepte en reliëf in het werk.

Ik geef bewust geen antwoorden in mijn kunstwerken. Ik wil de verbeelding van de kijker prikkelen en de ruimte geven om een eigen betekenis te geven aan wat ze zien. Kunst is voor mij een manier om vragen te stellen en te zoeken naar antwoorden, niet om ze te geven. Ik hoop dat mijn werk mensen inspireert om anders naar de wereld om ons heen te kijken en zich open te stellen voor nieuwe ideeën en perspectieven.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.