Femke Dekkers

Toelichting

Het werk van Femke Dekkers komt tot stand vanuit een interesse naar de dynamiek van het schilderen en de wisselwerking die er ontstaat wanneer dit schilderen plaatsvindt voor het oog van de camera. De camera creëert een tijdelijk frame dat het canvas vervangt. Hierdoor ontstaat een fysieke ‘vrije ruimte’ die voor haar betekenis krijgt door deze met vorm en kleur naar haar hand te zetten. Hierbij wordt de bestaande architectuur (die zowel startpunt als uiterste grens is) ontdaan van zijn alledaagse hardheid en gaat op in de tijdelijke logica van het moment. Een logica die zich los van taal intuïtief ontvouwt tijdens het maakproces. Het uiteindelijke beeld is een schijnbare documentatie van deze toestand die enkel kon bestaan voor de eendimensionale lens van de camera.

Niets ligt vast en alles is voortdurend aan herziening toe. In de basisopstelling beweegt en kijkt Dekkers vanuit alle mogelijke hoeken en past ze dingen aan om vervolgens te zien wat er gebeurt vanuit het perspectief van de camera, waar dan weer een aanpassing uit voortvloeit. Met dit aftasten en corrigeren streeft ze naar een enkelvoudig geheel, een beeld waar elke penceelstreek, elk stukje tape, elke schijnbare toevalligheid een onlosmakelijk onderdeel is van het geheel. Dekkers is op zoek naar de uitwisseling tussen het nauwkeurig ensceneren en de toevallige vondsten en naar een zachte harmonie binnen al het twijfelachtige.

Soms lost de fysieke ruimte op in lijnen, vlakken en patronen, soms is de ruimte terloops te zien als werkruimte met een rol tape of gruis van pastelkrijt op de grond. Zulke getuigen van het maakproces introduceren ook een tijdsverloop; de foto wordt een neerslag van de handelingen in de ruimte. In feite is die ruimte een toneel, een podium, waar steeds nieuwe beelden kunnen ontstaan (en waar falen feitelijk niet bestaat). Fotoseries noemen daarom regelmatig Stages dat tegelijk refereert aan dit ‘podium van uitproberen’ als naar de werkwijze, het vastleggen van een aantal stadia tijdens een doorlopend proces van toedekken, overschilderen, corrigeren enzovoorts.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.