martijn lucas van erp

Toelichting

ik schilder expressionistische fantasie-landschappen in olieverf op doek. in deze landschappen onderzoek ik het samenvallen van de manier waarop de oude meesters en de impressionisten en de fauvisten het landschap benaderden, hoe met name bij de oude meesters het licht dat in de geschilderde ruimte ‘schijnt’, terwijl bij de impressionisten en fauvisten in de kleurkeuzes, de details en de individuele vrije uiting van de verfkleur en toets zijn rol claimt. die beide elementen wil ik gebruiken in mijn beeldtaal.

het werk moet voor mij een duidelijk schilderverhaal vertellen, waarin de kleurschakeringen van de verf en de manier van het opbrengen ervan op het doek verworden tot een autonoom geheel. het schilderij moet uit zichzelf een gevoel bij mij oproepen en me meevoeren in zijn wereld, dan weet ik dat het goed is.

het fascinerende van het schilderen is voor mij het moment van zoeken met verf op het doek, waarbij  je denkt dat je weet, je ook weet dat je niet weet en je hoopt, totdat uiteindelijk het werk dat ontstaat zelf lijkt aan te geven waar het naar toe gaat. het eindresultaat ervaar ik naderhand ook vaak als een verrassing. een goed schilderij zie ik daarom ook meer als een cadeau dan als een individueel bereikt doel.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.