Gebroeders Miedema

foto: Frederik van Sluijs

Toelichting

Gedurende het laatste kwart van de vorige eeuw heroverde de figuratie een plaats in de frontlinies van de kunst. Er werd weer volop figuratieve kunst geschapen. Zo ook op de ateliers van de drie broers Harry (1954), Hessel (1962) en Peter (1967) Miedema. Al vele jaren treden ze met hun werk in dit genre naar buiten. Behalve individueel ook gezamenlijk als De Gebroeders Miedema. Een naam die staat voor hun artistieke verbintenis. Ieder op een eigen manier spinnen zij de draad van de romantiek, het symbolisme en het surrealisme verder.

  • De meest recente samenwerking betreft een nog steeds groeiende serie mysterieuze tekeningen waarin fabeldieren de hoofdrol spelen. Tussentijds kozen zij er negen uit om in hoogwaardige artprints te reproduceren en samen in een map te publiceren. Voor dat doel ontwierp Swip Stolk (†2019) een portefeuille in de traditie van de mappen die je vroeger op ateliers of in kunstverzamelingen aantrof waarin kunst op papier was opgeborgen. De Gebroeders Miedema vonden in Swip Stolk een geestverwant met een gelijke voorliefde voor een romantisch-symbolistische beeldtaal. Het is de taal waarin deze master-designer de portefeuille ‘De Gebroeders Miedema’ gestalte heeft gegeven.

    Naast de artprints uit de serie Fabeldieren herbergt de portefeuille een originele tekening, het boekje Sprookjes van de Gebroeders Miedema waarin de ontwikkeling van hun werk wordt toegelicht en het schriftje The Initial / Gesamtkunstwerk Zwerus Adrianus Stolk and the Brothers Miedema met het beeldverhaal van de wonderschone serie initiaaltekeningen van de Gebroeders en Swip Stolk samen.

    De samenwerking van de broers is nog volop aan de gang en hun serie Fabeldieren is nog lang niet afgerond. De huidige pandemie heeft hun creativiteit niet lam gelegd. Integendeel, ze maakt dat zij nog energieker en dieper geïnspireerd verder tekenen aan hun fabeldierwereld, die even ongrijpbaar is als de wereld waarin wij nu leven.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.