Rob Regeer

Toelichting

Als beeldend kunstenaar ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn visie op de wereld om me heen uit te drukken. De natuur is daarbij een constante bron van inspiratie. Nieuwe ideeën krijg ik tijdens mijn wandelingen door het hooggebergte en de uitgestrekte bossen van Europa.

  • Ook in mijn recente werk speelt de natuur, met name het bos, de hoofdrol. We aanschouwen een verzameling bomen, tenminste, wat daarvoor zou kunnen doorgaan. De ‘bomen’ zijn niet realistisch geschilderd. We herkennen ook vormen die takken doen vermoeden, maar onderscheiden nergens bladeren. De nadruk ligt op de lichtbron die uit een van de hoeken komt en de oranje stippen die als vuurvliegjes door het donkere bos lijken te dansen. Deze lichtbron is van belang: het tracht de kijker te verleiden dichterbij te komen en deel te worden van het kunstwerk.

    Het idee van twee tegenovergestelde bronnen van licht en energie, de zon en het vuur, is een belangrijk element in mijn werk. Door deze twee elementen tegenover elkaar te plaatsen, nodig ik de kijker uit om na te denken over de rol van deze krachten in ons leven en ons huidige ecosysteem. Het is een uitnodiging tot bezinning op de actualiteit.

    Ook in de serie ‘Cabin in the Woods’ speelt het bos een rol. We zien spaarzaam verlichte huisjes, solitair in het bos. Het licht, dat binnenshuis is ontstoken, verlicht de ramen. De bomen lijken de huisjes te omarmen en een ongedefinieerd licht vanboven beschijnt de bouwwerken. Is het de maan, een schijnwerper? Wie weet. De scene is een oproep tot reflectie aan de kijker; Wat zou zich achter de muren van de afgelegen huisjes kunnen afspelen?

    Ik geef bewust geen antwoorden in mijn kunstwerken. Ik wil de verbeelding van de kijker prikkelen en de ruimte geven om een eigen betekenis te geven aan wat ze zien. Kunst is voor mij een manier om vragen te stellen en te zoeken naar antwoorden, niet om ze te geven.

    Rob Regeer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.