Rob Regeer

Toelichting

‘Kellerjoch’

Als gepassioneerd bergwandelaar raakte ik het afgelopen jaar gefascineerd door de roman ‘Die Wand’ van Marlen Haushofer, een verhaal over eenzaamheid en overleven, afspelend in het Oostenrijkse berglandschap:

  • ‘Een vrouw staat op het punt een weekend door te brengen in de jachthut van haar nicht Luise, gelegen in een bergdal. Als Luise en haar echtgenoot na een avondje uit de volgende ochtend niet blijken te zijn thuisgekomen, gaat ze op onderzoek uit. Dan blijkt zich iets onverklaarbaars te hebben voorgedaan: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld. In gezelschap van een hond, een koe en een kat gaat ze hard aan het werk om te overleven. Ze inventariseert de bestaande voorraden, zoekt naar een plek voor een aardappelakker, struint het bos af op zoek naar eetbare planten, ze jaagt. En ze vervreemdt van zichzelf; om niet gek te worden en grip te houden op de tijd schrijft ze. Zal haar isolement ooit worden doorbroken?’

    De afgelopen periode werd ook gekenmerkt door perioden van beslotenheid, onzekerheid en beperkingen. Er was veel tijd, maar wat er mee te doen? In mijn atelier ontstond het idee om imaginair op reis te gaan. Onder andere naar mijn geliefde ‘Kellerjoch’, hoog in diezelfde Oostenrijkse Alpen. Een prachtige plek waar het prettig toeven is. Een plek ook die bescherming biedt tegen de elementen. Door ‘de hut’ te schilderen, was ik er. Ik maakte ook een 24-luik: Kellerjoch, 24 hours.  Steeds dezelfde compositie in wisselende weersomstandigheden. 24 schilderijen van 30x40cm. En door de hut in het klein na te bouwen kon ik het aanraken.  Ik pakte ook weer een ander onderwerp op: landschap met huis, vaak ver weg; verstopt in het bos; opgaand in het bos. Een plek om je veilig te wanen? Of een plek voor reflectie?

    Het atelier werd een berghut.

    Rob Regeer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.