L.J.A.D. Creyghton ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant

L.J.A.D. Creyghton ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 1024 683 jan van hoof galerie

L.J.A.D. Creyghton ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant

1 juli 2019

Prijs zet Brabantse kunstenaars in de schijnwerpers en verrijkt museumcollectie

Voor de tweede maal is een kunstenaar genomineerd voor de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan fotograaf L.J.A.D. Creyghton. De kunstprijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum en wordt jaarlijks toegekend aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De prijs is naast een blijk van waardering een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum.

De Nederlandse fotograaf L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn 1954) is een van de bekendste landschapsfotografen in Nederland. Recentelijk realiseerde hij het alom geprezen Hindenburgline Project (2012-2018). De tentoonstelling was nationaal en internationaal te bewonderen. Een van de speerpunten in het verzamelbeleid van Het Noordbrabants Museum is het werk van hedendaagse kunstenaars geboren en/of getogen in Brabant. Van Creyghton heeft het museum, naast verschillende prachtige werken van landschappen rond Heeze, Riel en Haaren, ook de computeranimatie Digitaal Monument voor JCJ Vanderheyden in zijn collectie.
Nieuw werk voor Het Noordbrabants Museum

Speciaal voor Het Noordbrabants Museum maakt Creyghton een reeks foto’s van Landgoed Herlaer. Dit landgoed, ten zuiden van ’s-Hertogenbosch, huisvest verschillende Rijksmonumenten en wordt gekenmerkt door een grote afwisseling aan weilanden, akkers, cultuurbossen en lanen. Het landgoed is in handen van Brabants Landschap en maakt deel uit van een indrukwekkend natuurgebied met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.
Brabantse kunstprijs

De mogelijke prijswinnaars dienen te beschikken over een rijk kunstenaarsparcours en (inter)nationaal succes. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum, waarna hij of zij de opdracht krijgt om in een tijdsspanne van maximaal één jaar een kunstwerk voor het museum te vervaardigen. Dit werk wordt vervolgens toegevoegd aan de collectie. De feestelijke onthulling van het nieuwe werk vindt in december plaats in Het Noordbrabants Museum.

Bron: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Kunstenaar(s)

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.