Margriet Luyten ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2020

Margriet Luyten ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2020 1200 819 jan van hoof galerie

Margriet Luyten ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2020

Margriet Luyten

10-12-2020

Prijs zet Brabantse kunstenaars in de schijnwerpers en verrijkt museumcollectie

10 december 2020, ’s-Hertogenbosch – Margriet Luyten is dit jaar de laureaat van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant. De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt en is, naast een blijk van waardering, een impuls ter stimulering. Het wordt jaarlijks toegekend aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De winnaar ontvangt een stipendium óf een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum. De prijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum.

Margriet Luyten (Venlo, 1952) beoefent vele genres: beeldhouwkunst, fotografie, film- en textielkunst, waarbij het verstrijken van de tijd als hoofdthema dient. Voor de prijs selecteerde het museum zes van haar werken: twee sculpturen, drie prenten en een wandkleed. Deze werken bieden een mooi overzicht van de veelzijdigheid van Margriet Luyten.

Na haar opleiding aan de kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch ging Luyten als beeldhouwer aan de slag. De twee gekozen werken zonder titel dateren uit deze periode. Ze maken deel uit van een serie sculpturen van bedden. Het bed staat aan het begin en einde van het leven. Het motief sluit daardoor goed aan bij thema’s die vaak in haar werk terugkomen, zoals tijd, eindigheid en het sterfelijke lichaam.

Voor de drie prenten uit de serie Nachtverblijf werkt Luyten met de gomdruktechniek. Ze bezocht daarvoor verschillende hotels in binnen- en buitenland. De hotelruimtes die Luyten voor deze serie fotografeerde, laten slechts nog de sporen van menselijke aanwezigheid zien. De mooi ingerichte, maar verlaten vertrekken, roepen een spanning op tussen geborgenheid en onpersoonlijke leegte.

Aan de basis van het monumentale wandkleed van Luyten liggen foto’s die zij heeft gemaakt van een specifieke plek. Met behulp van digitale weeftechnieken wordt het landschap omgezet in textiel. Handmatig borduurt Luyten poëtische teksten op de tapijten, deze zorgen voor een verbinding tussen de locatie en de geschiedenis ervan. De zes werken worden op 10 december 2020 in Het Noordbrabants Museum onthuld en zijn vanaf dan te zien.

Brabantse kunstprijs

Mogelijke winnaars van deze Noord-Brabantse kunstprijs dienen te beschikken over een rijk kunstenaarsparcours en (inter)nationaal succes. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum, waarna hij of zij de opdracht krijgt om in een tijdsspanne van maximaal één jaar een kunstwerk voor het museum te vervaardigen. Dit werk wordt vervolgens toegevoegd aan de collectie. Eerdere laureaten waren Eelco Brand en L.J.A.D. Creyghton.

Bron: Het Noordbrabants Museum

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.