Corona Drawings – Iris Bouwmeester

Corona Drawings – Iris Bouwmeester 1200 1200 jan van hoof galerie

Corona Drawings – Iris Bouwmeester

Corona Drawings

26-11-2020

blijf thuis!

In het voorjaar van 2020 werd de wereld getroffen door het dodelijke virus COVID-19. Veel landen besloten de bevolking op te roepen, of te verplichten tot thuisisolatie. Vanaf half maart gingen in Nederland scholen, bedrijven en culturele instellingen dicht.

Het sociale leven werd stilgelegd en de toegankelijkheid van de openbare ruimte tot een minimum beperkt. In deze ongewone situatie was de weg naar mijn atelier en het maken van sculptuur niet langer vanzelfsprekend. Vanuit thuis bleef ik doorwerken, maar nu met potlood op papier.

Op 20 maart maakte ik de eerste coronatekening. Wat volgde was dagelijks een tekening op A4-formaat. Al snel deelde ik de tekeningen op sociale media. Door de toeschouwer deelgenoot te maken van de ontwikkeling van de serie, maakte het anders zo individuele proces plaats voor een werkwijze die door iedereen te volgen was.

Vanuit de gemeenschappelijke ervaring van sociale isolatie, reageerde het publiek op de tekeningen door het plaatsen van opmerkingen, interpretaties en vragen. Deze betrokkenheid leidde tot een voor mij unieke wisselwerking tussen kunstenaar en publiek; zo ontstond de serie ‘corona drawings’.

De serie bestaat uit 64 tekeningen die gemaakt zijn gedurende 72 dagen van thuisisolatie. De laatste tekening is gemaakt op 31 mei. De volgende dag gingen de musea weer open voor publiek.

Kunstenaar(s)

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.