Iris Bouwmeester

Toelichting

Bouwmeester van je beeldenkosmos

Iedere kunstenaar kneedt een eigen kosmos. Een evoluerend, plooibaar universum aan beelden en ideeën waar alles mogelijk moet zijn. Al decennia bouwt kunstenaar en beeldhouwer Iris Bouwmeester aan haar eigen visioen. Haar sculpturen en tekeningen getuigen van een onstuitbare creatieve drang. Indringende beelden die zich spiegelen aan de oerkrachten en groeilust van de natuur en Moeder Aarde. Met haar iriserende kleurgebruik en grillige, exotische vormen roept Bouwmeester onherroepelijk een fysieke reactie op. Organische natuurvormen die lijken uit te dijen of juist te krimpen. Gaten, welvingen en uitstulpingen verleiden de kijker vervolgens naar verborgen dieptes te staren. Plekken die vaak wonderschoon en betoverend zijn, dan weer een tikkeltje angstaanjagend. Eén ding is zeker: haar beelden branden intens op je netvlies.

  • Sinds 2017 toont Bouwmeester haar werk bij de Jan van Hoof Galerie. Vanaf 15 oktober presenteert ze er een selectie van haar recente werk. Bouwmeester maakt een vruchtbare periode door waarin ze niet alleen aan sculpturen werkt maar ook aan tekeningen. In haar Bredase atelier druipt de inspiratie van wanden en vloer. Eén van haar nieuwe werken, Kingdom of Ice II staat pontificaal bij het raam. Een indrukwekkende natuurpilaar die als een ijsformatie uit de ateliervloer omhoog rijst. De sculptuur is voorzien van kameleonlak waardoor de pilaar bij wisselende lichtval subtiel van schutkleur veranderd. Verderop ligt haar ‘drakensnoepje’, zoals ze het werk voorlopig liefkozend noemt. Twee bolvormige objecten met aan ieder uiteinde een opening. Deze buitenaardse boleten verlokken en verwonderen. Vaak overrompelen haar objecten door dieprode of glansblauwe tovertinten. Bouwmeester kijkt goed naar de verleidingskunsten van de natuur. Van de buitenissige vormen van wilde orchideeën en paddenstoelen tot de groteske schoonheid van insecten. In haar tekeningenreeks Blue Morpho verwijst ze naar de azuurblauwe tinten van de Surinaamse morpho-vlinder. Ook de altijd onvoorspelbare aarde -van eroderende rotsformaties tot magmastromen- voedt Bouwmeesters beeldenrijk. Bovendien richt ze haar blik hemelwaarts. Kosmische fenomenen en ongrijpbare sterrenstelsels bieden een spirituele krachtbron.

    Bouwmeesters unieke werkmethode is aards en tegendraads, waarbij ze aluminiumbuizen en -folie geduldig en op organische wijze plooit en laat evolueren tot imposante werken. Met watervaste acrylhars bevriest ze de beelden in de tijd. Voor andere sculpturen schildert ze virtuoos met gips. Waterrimpelingen of een ruig landschap krijgen vaste vorm. Kunst ontstaat en groeit spontaan in haar handen. Als kunstenaar zoekt Bouwmeester naar een eigen zinnelijke logica, en doet ze een direct beroep op ons gevoel, onze lichamelijkheid, ons mens zijn.

    Mark van de Voort

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.