Iris Bouwmeester

Toelichting

Venus 13 is een serie van 13 gipsen wandschalen die beschilderd zijn met eitempera.

Na de lange, eerste lockdownperiode in het voorjaar van 2020, reisde ik in de zomer een aantal weken door de Pyreneeën. Het was op een bloedhete dag dat ik toevallig langs Montignac reed en de kans kreeg om daar de grotten van Lascaux te bezoeken. Ik werd betoverd door de grottekeningen en de wijze waarop deze samengaan met de wanden en plafonds van de zalen.

Door de tekeningenserie Corona Drawings, waar ik gedurende de lockdown dagelijks aan had gewerkt, voelde ik een verwantschap met de eerder levende mensen, die daar op de stenen gewelven hadden getekend. Ik was overweldigd door de wijze waarop ze gebruik maakten van de holtes in de rotsen, om de bollingen van de afbeeldingen weer te geven. De buik van een getekend prehistorisch paard word bol en ruimtelijk door een holte in de ondergrond.

Terug in mijn atelier maakte ik heuvels van klei en bekleedde deze met een gipslaag, vervolgens nam ik de klei uit het gipsen omhulsel, waardoor komvormige gipsen schalen overblijven. Ik maakte een groep van 13 gipsen vormen die allemaal volgens dit principe van omkering ontstonden. Gaten werden uitstulpingen, bollingen werden holtes en andersom. Op deze gipsen schalen schilderde ik met tempera van ei en pigmentpoeder nieuwe vormen die, soms met de vorm mee en soms tegen de driedimensionale vorm in gaan.  In de serie ontstaan vormen en antivormen binnen de omlijsting van de schelpvormige schalen. De titel van de serie is Venus 13  naar het schilderij The birth of Venus van Boticelli, waarop de geboorte van Venus uit de zee is afgebeeld.

I.B.

Iris Bouwmeester is een Nederlandse abstracte beeldhouwer die opvalt door haar onderzoekende houding en eigenzinnig materiaalgebruik. In de traditie van veel vrouwelijke abstracte beeldhouwers speelt toeval een sturende rol in het werkproces waardoor de beelden een onbedacht en ongrijpbaar karakter hebben.

De werken van Bouwmeester tonen de abstracte kwaliteit van het kunstobject. In de objecten zien we tastbare materialen maar ook fenomenen die niet tastbaar maar wel aanwezig zijn zoals licht, ruimte of volume.

De objecten hebben geen drager of constructie maar worden gevormd en staande gehouden door een huid van aluminium of kunsthars. De werken zien er licht en toevallig uit, alsof ze alsnog een andere vorm kunnen aannemen, ze tonen holtes, gaten en ruimtes en spelen met schaduw en licht.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.