fang mij

Toelichting

Fang Mij schildert kleurrijke, droom- en geestachtige structuren en symbolen, in combinatie met geborduurde tekst en Chinese karakters uit het 3000 jaar oude oracle bone script. In haar werkproces worden brieven aan de zon geschreven, krijgt kleur een stem, en transformeren grapjes tot titels. Ze onderzoekt de helende kracht van kunst en de relatie tussen beeld en taal. Hierin verwijst ze naar de traditionele Chinese schilderkunst, waarin schilderen beschouwd wordt als stille poëzie, en poëzie als schilderen met klank. Poëzie, schilderen en taal zijn als synergie met elkaar verbonden. In haar onderzoek inspireren deze drie fundamenten elkaar gelijktijdig en geven ze het schilderij richting en betekenis.

  • In haar schilderijen zijn Chinese karakters uit het oracle bone script geschilderd. Dit oudste Chinese schrift van meer dan 3000 jaar oud is teruggevonden op schildpaddenschilden en dierlijke botten, die ingezet werden in rituelen en ceremoniën voor toekomstvoorspellingen. De magische en bezwerende kwaliteit van dit schrift wordt versterkt door haar keuze aan symboliek van de zon, de slang en de precognitieve droom.
    Tijdens een zomerse hittegolf heeft Fang Mij 26 brieven aan de zon geschreven. In haar nieuwste schilderijen zijn gedeelten van deze brieven vertaald naar oracle bone en jinwen script. De brieven zijn deel van een ritueel om het yin-yang evenwicht in onze moderne samenleving te herstellen. In de schilderijen komt de betekenis van de brieven op een beeldende manier tot leven. De inhoud van de brieven is gebaseerd op de studie traditionele Chinese geneeskunde (TCM) die ze gevolgd heeft.

    In een aantal schilderijen werkt ze met borduur- en weeftechnieken. Deze verwijzen symbolisch naar yin-kwaliteiten zoals vertraging, geborgenheid en zorgzaamheid. Ze integreert deze betekenis in het schilderij door het draad handmatig in het doek te borduren en te weven. Naast de titels van de schilderijen benadrukt ze met deze handeling ook in de techniek het belang van vertragen in ons snelle, consumerende en technologische tijdperk.

    www.fangmij.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.