kunstenaars

sjoerd buisman

 
sjoerd buisman
 
sjoerd buisman

sjoerd buisman (1948)

sjoerd buisman is gefascineerd door de natuurlijke groei en bloei van planten en bomen. als kind gaat hij al op onderzoek uit in de natuur van het rivierengebied rond gorinchem. in zijn kunstwerken gebruikt hij planten en bomen die hij aan experimenten onderwerpt en vervolgens observeert om te ontdekken welke wetmatigheden er aan hun groeipatroon ten grondslag liggen.hij hangt bv een plant ondersteboven en ziet de bladeren na verloop van tijd omkeren of legt een knoop in een jonge wilg en legt vast hoe de boom zich in de loop van jaren ontwikkelt ondanks of dankzij deze onnatuurlijke ingreep. 

later voert hij ook grootschalige projecten uit zoals een berkenpalissade bestaande uit 250 berken en een dennenwal van 50 meter lang, beide in 1985 aangelegd in het nationaal park de hoge veluwe. de bomen worden met een houten frame in een vorm geduwd en groeien zo verder uit. in deze kunstwerken speelt de factor tijd een grote rol. bij de aanleg van het kunstwerk legt de kunstenaar de natuur zijn wil op, maar met de wetenschap dat deze ooit, na verloop van tijd weer haar onstuitbaar eigen plan zal volgen. op studiereizen door venezuela, indonesie en de philippijnen valt hem de spiraalvormige groei op,die hij bij verschillende planten telkens aantreft. bij dit botanische fenomeen van de phyllotaxis verspringen bladeren steeds een stukje van elkaar, van uit de kern van de plant, in een spiraalvorm naar buiten. rond 1985 gaat buisman dit fenomeen toepassen in bronzen en betonnen beelden. heel aanschouwelijk is dit vorm-principe te bewonderen in het beeld phyllotaxis in de tuin van het kroller muller museum, waarin de sikkelvormige betonnen segmenten direct gebaseerd zijn op een dwarsdoorsnede van de bleekselderijstronk.

rond 2000 onstaat de reeks sculpturen rond het fenomeen ouroboros. ouroboros verwijst naar het archetypische symbool van de slang die in zijn eigen staart bijt.(hiervan is een voorbeeld op de tentoonsteling). de serie fractale werken startte rond 2009 .een fractaal is een wiskundige figuur die is opgebouwd volgens een formule die zich steeds herhaalt; daardoor onstaan onderdelen van de figuur die gelijkvormig zijn met het geheel.voorbeelden zijn strukturen van kristallen, bloedvaten,zenuwstelsels en andere vertakkende systemen.hier afgeleiden van uitgevoerd in staal, brons en hout.

uit teksten van maurits van der laar en cees de boer. 

www.sjoerdbuisman.nl

 

meer informatie

 
Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman

 
viscum divi-divi, 2012. brons, 117x56x52 cm

viscum divi-divi, 2012. brons, 117x56x52 cm

 
sjoerd buisman

sjoerd buisman

 
 
Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman

 
Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman