Jim Harris

Toelichting

Hij gaat op de locaties zitten en laat zich inspireren door vorm, kleur en beweging, zoals door de weerkaatsing van het licht in het water. Vervolgens schildert hij ter plekke – ‘en plein air’ – met inkt het onderwerp op grote vellen dik papier, soms 12, 16 of zelfs 18 delen die tezamen de compositie van het geheel vormen. Op deze wijze zit er op elk vel een lichte verschuiving in het perspectief waardoor het geheel meer is dan de som der delen. Een perspectiefwisseling die op het eerste gezicht niet opvalt maar bij nadere beschouwing een panoramisch overzicht biedt.

Jim zet de door hem geobserveerde werkelijkheid in snelle streken inkt op het papier. Details laat hij meestal weg. Het gaat om de impressie die een boom, een weg, een rij huizen langs de gracht bij hem oproepen. Vervolgens bouwt hij de afbeelding op aan de hand van geometrische vormen en lange lijnen. Op die manier geeft hij structuur aan de afbeelding. You have to be quick when painting from life. I use ink as it in itself is a quick and direct medium, there is no reverse. I observe and then try and capture moments, not so much landscape as a timescape. These quickly realised paintings and drawings are in themselves large sketches in my attempt to respond to the different moments one sees over a period of about 3 hours. Stay too long and the atmosphere is totally different.

Harris heeft zijn opleiding eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Londen en in Bristol gehad. Sinds 1999 woont en werkt hij afwisselend in Amsterdam en in Utrecht. De afgelopen twee jaar verbleef hij in het kader van een artist in residence project van het Dooyewaard Stipendium, in een atelier te Blaricum.

Zijn tekeningen en schilderijen zijn in vele private verzamelingen opgenomen, als ook in de AkzoNobel Art Foundation, Aegon Kunstcollectie en in het Morat-Intitut te Freiburg. Zijn laatste museale solo-expositie was in het Stedelijk Museum Kampen, sept. – nov. 2

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.